duminică, 20 decembrie 2009

A meritat Revolutia din '89?

Raspuns: Da! A meritat. Nimeni nu credea ca va cadea vreodata regimul comunist. Radacinile lui erau atat de infipte in partea asta de Europa incat numai un nebun putea crede in sfarsitul lui. Si totusi s-a intamplat.
A meritat pentru simplul fapt ca au murit oameni. Au murit tineri de varsta mea care isi doreau sa aibe pe masa banalele portocale sau banane, ciocolata la care noi astazi suntem in impasul de a alege sortimentul, sucurile despre care doar auzeau si la care noi strambam din nas daca nu sunt naturale. Datorita lor avem toate astea si multe altele. Insa dorinta lor de mai bine a fost atat de intensa incat inconstientul sau disperarea i-au facut pe unii, sa se puna in fata tancurilor si taburilor, pe altii sa ia arma in brate si sa lupte impotriva oricui avea in cap sa le stea in cale.
In media apar, de la an la an, alte si alte filmari, poze, marturii sau documente din acea vreme. Un lucru e cert: adevarul nu va fi aflat niciodata. Fiecare are versiunea lui si sunt prea multi pentru a pune in ordine piesele acestui puzzle. Nu ne ramane decat sa comemoram moartea celor care au participat si au platit cu viata in acele vremuri. Ei sunt eroii nostrii si avem datoria morala, singura datorie obligatorie (ca sa fortez un pic nota), in a-i cinsti asa cum se cuvine. Dumnezeu sa va aibe in paza !


2 comentarii:

  1. Lasand la o parte teoriile conspiratiei din vremea aceea .. citind mult despre acest subiect .. fiind foarte impotriva ideologiei nationaliste de extrema stanga, pot spune ca ne-am ales cu un cacat frumos dupa revolutie. Inainte .. nu aveai voie sa ... de toate .. Acum ai voie sa ... nu prea multe (dar destule cat sa ne ia ochii de la ce se petrece de fapt in culise).. Nu vom sti adevarul .. dar un lucru e cert .. am pierdut 600+(-) oameni nevinovati pentru libertate .. dar ne-am vandut tara bucatica cu bucatica ...
    Daca ai fost atent recent pe TV s-au pus intrebari de genul "Era mai bine pe timpul lui Ceasca?" .. Lumea tinde sa raspunda "Nu" DAR .. toti tin sa mentioneze .. ca atunci macar aveai un loc de munca asigurat .. si nu mureai de foame, sau ca sistemul educational era MULT peste multe tari .. iar acum suntem MULT sub multe tari ..

    RIP.

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu a fost si nici nu va fi bine pentru romania. E simplu: inainte aveai bani dar nu aveai ce sa cumperi cu ei. Lasai loc la paine, la carne, la legume si te saturai de stat la cozi. Masinile mergeau cu sot si fara. Acum nu mai avem ceausescu. Acum nu mai avem banii aia multi chiar daca avem ce sa cumparam. Acum stam la cozi in supermarket-uri ( ca e mai ieftin ) si nu ne mai plangem. Iar de masini ... sunt atatea ca nu mai au loc pe strazi. Nu e bine deloc. Acum confundam libertatea cu libertinismul si am reusit sa facem din romania gunoiul europei. Si cum nu e suficient, am reusit sa vindem toate bogatiile pe nimic. Am ajuns de la independenta la colonie fara niciun pic de efort din partea Europei. Nu avem cum sa ne ridicam standardul de viata pentru ca suntem lasi, nu suntem uniti iar conducatorii tarii sunt mai pungasi decat cei care infunda puscariile. Si totusi, nu ma tenteaza momentan sa plec din tara... dar nu stiu cat o sa mai rezist tentatiei. Asa ca, jos fostu, hai actualu si macar Craciunul sa va aduca o zi de liniste.

    RăspundețiȘtergere